Skip To The Main Content
headStyreleiar
ReidarAndresen

Mange utfordringer – gode løsninger

En årsrapport er gjerne stedet man ser tilbake. Å du verden for et år vi i Årim hadde i 2017. Da vi startet på året var vi klar over det lå store utfordringer foran oss. Og flere kom.

Jeg kan starte med en av de største utfordringene vi som selskap har blitt satt på. På sensommeren gikk Reno Norden konkurs. Dette selskapet hadde ansvaret for innhenting av avfall fra 12 av våre kommuner. Over natten var denne tjenesten plutselig borte. Når vi i dag ser vi hvordan våre ansatte og selskapets besluttende organer håndterte denne situasjonen, er vi stolte. Det ble jobbet fram løsninger som gjorde at våre kunder fikk bortimot fullverdige tjenester fra første dag. Men utfordringen er ikke over. I og med vi overtok innsamlingsarbeidet av avfall fikk vi også mer enn 30 nye ansatte med alt det medfører for organisasjonen. For oss er det viktig at alle våre nye ansatte og våre kunder skal også skal føle trygghet i den nye hverdagen.

Miljøbransjen er under stadig endring. Utfordringene er mange, og stadig flere. For Årim som selskap er det viktig at vi aldri tror at gårsdagens løsninger er nok for morgendagens utfordringer. Å være nytenkende nok, er en utfordring for hele bransjen. Dette betyr at vi må utfordre både oss selv og våre kunder på både holdninger og måter å gjøre ting på. I 2017 har vi både fått og gitt mange slike utfordringer.

En mer omfattende sortering av avfall ute hos forbrukerne har ført til perioder med støy. Denne sorteringen er selvsagt ikke noe vi innførte for å plage kundene. Dette er ett av mange helt nødvendige tiltak vi må gjennomføre for å kunne oppfylle blant annet vedtaket i Stortinget 27. februar 2018, der man enstemmig vedtok pålegg til kommunene om å gjennomføre en slik sortering.

Stadig mer av det som vi tidligere anså som avfall er nå ressurser som skal få nytt liv. Målet er å materialgjenvinne halvparten av alt avfall innen 2020. Dette er veldig krevende. I dag er vi på 32 %. Vi i Årim er opptatt av at både vi som selskap og ikke minst våre eierkommuner skal være best mulig rustet i forhold til de nasjonale og internasjonale krav som stilles til oss.

En viktig del i arbeidet med å rigge Årim for framtida er vår nye strategiplan. Vi har gjennomført omfattende prosesser i alle eierkommunene. Det er vist stort interesse for arbeidet.  En strategiplan skal skape engasjement og innen vår bransje må den også utfordre. Vi synes de politiske organ i våre eierkommuner har tatt utfordringen og har forstått at ikke alt kan være som før. Vi er glade for den mottakelsen vår plan for framtida har fått.

Kontroll av hvordan vi driver selskapet er viktig. Årim ble del av en omfattende eierskapskontroll det interkommunale revisjonsselskapet gjennomførte.  Rapporten ga oss flere viktige svar. Det aller viktigste var at Årim gjør jobben sin slik eierne har vedtatt og i tråd med den strategiplanen kommunene er enige om.

2017 var på mange måter en utfordring for Årim som selskap. Vi har ingen grunn til å tro utfordringene blir mindre i 2018. Innføringen av mer omfattende avfallshåndtering i flere kommuner vil føre til at mange må endre vaner. Slikt vet vi utløser støy. Dette kombinert med at Stortinget i februar vedtok pålegg om utsortering av matavfallet både fra næringsaktører og vanlige innbyggere vil gi oss alle både praktiske og informasjonsmessige utfordringer. Da er det viktig at vi alle står sammen og er lojale overfor de beslutningene som er tatt både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Reidar Andresen

Styreleder Årim


Legg til min rapport

Skriv ut

Last ned
heile årsmeldinga
ÅRIM

ÅRIM - Ålesundregionen interkommunale miljøselskap IKS - post@arim.no  - 70 31 41 00  - arim.no  - org nr. 994 717 286 MVA